Friday , 18 October 2019

Home » Bloggers » Art Langeler » Column Art Langeler: Mooie discussie op de werkvloer – Art Langeler

Column Art Langeler: Mooie discussie op de werkvloer – Art Langeler

November 14, 2013 8:16 pm by: Category: Art Langeler Leave a comment A+ / A-

Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler schrijft elke week een column waarin hij ingaat op lopende zaken op De Herdgang. Langeler (43) geeft iedere donderdag zijn kijk op actuele thema’s die spelen bij de PSV Jeugdopleiding, met oog op de wedstrijden van het weekeinde of andere onderwerpen. Vandaag: deel 18.

Profiel van een jeugdspeler
The other day kwamen we met de trainers (Phillip, Ernest, Chris, ikzelf) op De Herdgang in een kleine discussie over het profiel van een jeugdspeler. Wat moet een speler die naar het seniorenvoetbal gaat en 18/19 jaar is allemaal aan competenties hebben om een kans te hebben betaald voetbal, of beter nog, het niveau van PSV 1 te halen? Of misschien (de huidige tendens) al op vroegere leeftijd hebben aan vaardigheden? Op fysiek gebied is dit relatief simpel te meten; de gegevens die de gemiddelde basisspeler van PSV heeft gehaald over langere tijd zou je als ijkpunt kunnen nemen en met de huidige meetmethodes kan je zo redelijk objectief en betrouwbaar waarden kopiëren.
Art-Langeler

Mentale component
Op voetbalgebied is het ook makkelijk, je moet in de buurt komen van het niveau, in voetbaltermen technisch en inzichtelijk aan kunnen haken bij de spelers van PSV 1 en dit over langere tijd kunnen volhouden. Hoe zit het dan met de ‘mentale’ component? Voordat ik daar iets over zeg moet ik misschien benadrukken dat ik zelf de voetballer in zijn geheel zie, het zijn niet los te koppelen componenten die je dus niet los van elkaar kunt zien en meten. Toch proberen we dit steeds, en voor deze keer zal ik daar dan in meegaan. De mentale component. Het blijft de vraag wat dat dan is, maar laat ik er een kenmerk uithalen. We vinden dat een speler zoals hierboven genoemd in staat moet zijn reëel naar zijn eigen handelen te kijken. Een normaal zelfbeeld heeft dus. Daarnaast moet hij zelfvoorzienend zijn, met andere woorden: zijn eigen boontjes kunnen doppen.

Uitgedaagd worden
Leven en denken als een topsporter en daar zelf op een goede manier invulling aan kunnen geven. We vinden het ook wenselijk dat hij een mening heeft (nou ja, ik in ieder geval). Hij moet wat vinden van het spel, het team, dus oplossingen kunnen vinden voor voetbalproblemen. Hoe vaak hoor ik niet om me heen: we hebben geen leider, of ‘hij kan niet met de druk omgaan’ of ‘het zit in zijn hoofd’, enzovoorts. We kwamen in dit gesprek wel tot een gezamenlijke mening. We moeten zorgen dat de spelers dit al op relatief vroege leeftijd meekrijgen en leren. Wanneer? Ik vind tussen ongeveer 12 en 16 jaar. Hoe? Door de spelers in situaties te brengen, zowel op het voetbalveld als daarbuiten, waar ze uitgedaagd worden. Volgens mijn mening moeten de trainers (professionals) in staat zijn dit te doen. Dus geen instructietrainers maar juist ervaringsleren. De tegenstander speelt met twee spitsen. Wat gaan we doen? Wat vinden jullie? Hoe doen we dit? OK, gaan we dat proberen! In plaats van: de tegenstander speelt met twee spitsen, dus we gaan het zo oplossen. Jij doet dit, jij doet dit en jij dit. Duidelijk? OK, gaan we dat doen.

Inspirerend onderwerp
Uiteraard daarna reflectie en evaluatie, en weer een nieuwe uitdaging in trainingen en wedstrijden. De spelers dus meer (gedeelde) verantwoordelijkheid geven en uitdagen in een veilige omgeving. Voor hun twaalfde jaar moeten spelers vooral technisch leren en handelingen herhalen, na hun zestiende jaar gaat het met name om de stap naar prestatievoetbal onder druk, de laatste stappen op weg naar het prof zijn. Juist in de tussenliggende fase zijn kinderen (adolescenten) toe aan uitdaging en in staat om op dit gebied te leren, met vallen en opstaan. Zodat ze hopelijk in staat zijn onder druk de juiste keuzes te maken als ze achttien zijn en geen trainer nodig hebben om de juiste beslissingen te nemen in het veld. Dit onderwerp is zo inspirerend, ik kan er wel een boek mee vullen maar voor nu laat ik het hierbij…. snel weer naar de volgende inhoudelijke discussie op De Herdgang!

Art Langeler
Hoofd Jeugdopleiding

 

Bron: http://www.psvjeugd.nl/nieuws/2195

Column Art Langeler: Mooie discussie op de werkvloer – Art Langeler Reviewed by on . Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler schrijft elke week een column waarin hij ingaat op lopende zaken op De Herdgang. Langeler (43) geeft iedere donderdag zijn kij Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler schrijft elke week een column waarin hij ingaat op lopende zaken op De Herdgang. Langeler (43) geeft iedere donderdag zijn kij Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top