Monday , 27 May 2019

Home » Jeugdopleiding » Clubs » Ajax’ Kweekvijver: Glimlach tijdens het janken

Ajax’ Kweekvijver: Glimlach tijdens het janken

April 23, 2015 10:52 am by: Category: Clubs Leave a comment A+ / A-

Wekelijks brengt Bram van der Ploeg verslag uit van de gebeurtenissen rondom de jeugdopleiding van Ajax. Deze week beschouwt hij de C1, volgens van der Ploeg de hoop in donkere dagen.

Ik kon wel janken, keihard janken de afgelopen weken. Het eerste elftal was om te janken, Jong Ajax was zelfs om te janken en ook in de jeugdopleiding werd er de laatste weken vooral veel verloren. Chocolade-ijs en mijn pyjamabroek bij het zien van die verschrikkelijk blije huldiging in Eindhoven… ik was nodig toe aan een glimlach. Een midweekse speelronde op De Toekomst bood uitkomst. Ajax C1 liet gelukkig zien dat er in Amsterdam nog wat te lachen valt. Man, wat was dat lang geleden…

Dat er ‘strubbelingen’ zijn binnen de club, dat is wel duidelijk. Ajax is geen kampioen geworden, het spel is verschrikkelijk en dan gaat al snel de beerput open. Johan Cruijff moet de scheuren gaan lijmen, de verschillende visies binnen de club moeten weer één visie worden. net zoals mijn collega Sam van Raalte hoop ik dat Ruben Jongkind en Wim Jonk daarbij de volledige vrijheid krijgen om te doen wat zij doen. Frank de Boer redt het nog wel een jaartje met het eerste, maar die prachtige jeugd mag niet verloren gaan.

Zoals gezegd was dinsdagavond daarvoor weer een fijn voorbeeld. Zoals er dit seizoen al zoveel voorbeelden waren. Ajax A1 werd en wordt geroemd en ook Ajax B1 staat sinds de Future Cup op de kaart. Ajax C1 is zo’n volgende lichting waarvan Ajax in mijn ogen wat vruchten kan plukken. Een ploeg met een mix van eerste- en tweedejaars C-junioren die de opdracht hebben gekregen om de wervelende C1 van vorig seizoen te doen vergeten. Toen bestond C1 uit spelers die nu de B1 dragen: Donyell Malen, Noa Lang en bijvoorbeeld Matthijs de Ligt.

Het zijn spelers die, zoals Ruben Jongkind maandag uitlegde, nu al meer talent hebben dan jongens die één of zelfs twee jaar ouder zijn. Ze hebben hetzelfde fysiek of dezelfde kwaliteiten als een ander, kunnen hier en daar nog een stuk beter, maar moeten worden beoordeeld op basis van hun leeftijd, niet op het elftal waar ze in in spelen, aldus Jongkind. Als eerstejaars B-junioren de beste zijn in de B1, dan mag je rustig stellen dat er potentieel eerste elftal-materiaal rondloopt. Net zoals ik dat schreef over de A1 en kortgeleden dus over de B1.

Voor Ajax C1 gaat die vlag zeker nog niet op, daar is de weg nog veel te lang voor. Grote talenten in de huidige A- of B-jeugd kwamen in aanraking met zware blessures of talenten van weleer ontwikkelden zich onvoldoende door en werden ingehaald door anderen. Op die leeftijd komen straks ook de sleutelspelers van de C1, een ploeg die ik dit seizoen nu zo’n zes á zeven keer aan het werk heb gezien. telkens vielen dezelfde spelers op, aangevuld met spelers die de ene keer geweldig waren en de andere keer minder. Ook niet erg, we hebben het hier over spelers van 14 en 15 jaar.

Dat Daishawn Redan en Juan Familia Castillo dit seizoen indruk maakten, schreef ik hier al eerder. De teller van Redan staat inmiddels op 25 goals, maar veel belangrijker zijn de potentiële kwaliteiten die hij heeft. Hij is al jaren een jaar jonger dan zijn leeftijdsgenoten en toch houdt hij zich fysiek staande. Hij is vaak aanspeelbaar, sterk aan de bal en dodelijk in de zestien. Familia Castillo deed niet voor niets mee aan de Future Cup; de middenvelder is een sierlijke linkspoot met een bovengemiddeld inzicht. Redan en hij zijn de eerste twee spelers die ik zou noemen in de huidige C1 die net als De Ligt of malen zomaar in de B1 kunnen spelen volgend seizoen.

Maar ook Terence Meuwese, Mitchell Bakker en Giovanni de la Vega maakten dit seizoen grote stappen. Meuwese keept woensdagavond met de B2 in Breda terwijl Bakker dinsdagavond achterin stond bij Ajax B1. Weer twee van die voorbeelden die, beoordeeld op hun leeftijd in vergelijking met de kwaliteiten die ze tonen in een hoger elftal, gewoon veel talent hebben. Potentiële spelers voor Ajax B1 volgend seizoen. Dat geldt ook zeker voor De la Vega, de aanvaller die dit seizoen controleur werd. Hij is wat kleiner van stuk, maar hij paste zich met de week beter aan aan zijn nieuwe positie op ‘zes’. Waar hij begon als linksbuiten, daar zet hij nu de lijnen uit. Altijd met de blik naar voren, in staat om een mannetje te passeren en een geweldige pass en dito schot in de linker. Ook Sven Botman deed al geregeld mee met de B2 en heerst doorgaans achterin bij de C1. Waar ik hem vorige week onterecht rekende tot de vele verdedigers met een rechtervoet in de opleiding, daar kan ik herstellen dat Ajax met Botman wel degelijk één linker centrale verdediger heeft.

Ajax schuift in ieder geval graag door, de huidige B1 is misschien wel één van de jongste van de laatste jaren. Maar Ajax schuift vooral door met spelers als er het idee is dat dit het beste is voor de ontwikkeling van een talent. Het wordt dan ook interessant om te zien welke spelers van de huidige C1 er volgend seizoen doorgaan naar de B1 en zich zo kunnen meten met talenten die soms twee jaar ouder zijn. Malen, De Ligt en ook Ché Nunnely hebben enorme stappen gemaakt en ook in de huidige C1 zie ik een groepje spelers dat volgend seizoen op de Future CUp zomaar kan verrassen. Om in de woorden van Jongkind te blijven: ‘Vaak ziet men talent als wat een speler nu kan in plaats van wat een speler in de toekomst zou kunnen. Talent gaat vooral over de potentie van een speler.’ Aan potentie geen gebrek, zo bleek dinsdag andermaal. Dank daarvoor, dank voor een glimlach tijdens het janken.

 

 

Bron: ajaxshowtime.com

Ajax’ Kweekvijver: Glimlach tijdens het janken Reviewed by on . Wekelijks brengt Bram van der Ploeg verslag uit van de gebeurtenissen rondom de jeugdopleiding van Ajax. Deze week beschouwt hij de C1, volgens van der Ploeg de Wekelijks brengt Bram van der Ploeg verslag uit van de gebeurtenissen rondom de jeugdopleiding van Ajax. Deze week beschouwt hij de C1, volgens van der Ploeg de Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top